Neuropsykologinen kuntoutus
Neuropsykologisen kuntoutuksen tavoitteena on tukea asiakasta opiskelussa, työelämässä tai muussa arjen toiminnassa.
Neuropsykologisen kuntoutuksen tavoitteena on tukea asiakasta opiskelussa, työelämässä tai muussa arjen toiminnassa.
Neuropsykologista kuntoutusta voi tarvita kehityksellisen pulman (esimerkiksi lukivaikeus, näönvaraisen hahmottamisen vaikeus, kielellinen erityisvaikeus, autismikirjo), tarkkaavuushäiriön (ADHD, ADD) tai monimuotoisten kehityksellisten pulmien vuoksi. Kuntoutuksella voidaan tukea toimintakykyä myös äkillisesti ilmenneiden vaikeuksien, kuten aivoverenkiertohäiriöiden, aivovammojen tai keskushermostoa vaurioittavien sairauksien yhteydessä.
Kuntoutuksessa voidaan pyrkiä harjoittamaan taitoja tehtävien avulla, hyödyntämään vahvoja toimintoja uusien toimintatapojen oppimiseksi tai tunnistamaan ja hyväksymään oman toiminnan piirteitä. Keskeisiä tavoitteita voivat olla myös mielialan tai itsetunnon vahvistaminen. Kuntoutuksen tavoitteet määritellään aina kuntoutuksen alkuvaiheessa yhdessä asiakkaan kanssa.
Neuropsykologisen kuntoutuksen kesto vaihtelee tilanteen mukaan lyhyemmistä ohjauksellisista jaksoista aina usean vuoden kestoisiin kuntoutuksiin. Kuntoutuksen perustana toimii aina hyväksyvä, arvostava, luottamuksellinen ja voimavarat tunnistava yhteistyösuhde, joka on edellytys onnistuneelle yhteistyölle. Neuropsykologisen kuntoutuksen kustannuksista vastaavat esimerkiksi Kela, kunnat, erikoissairaanhoito tai vakuutusyhtiö.